Op zoek naar re-integratie in Alkmaar? Hier moet je op letten!

werk

Na een periode langdurig ziek te zijn, sta je weer te popelen om weer aan het werk aan te gaan. Langdurig ziekte is niet leuk voor zowel de werknemer als de werkgever. Ben je woonachtig in Alkmaar of omstreken en ben je een lange tijd ziek geweest? Dan biedt re-integratie Alkmaar mogelijk de uitweg. 

Wat is re-integratie in Alkmaar?

Indien je als medewerker langdurig ziek bent geweest, wil je weer snel aan het werk. Maar ook een werkgever heeft er baat bij aangezien hij weer over een arbeidskracht meer beschikt. In de basis zijn er twee soorten re-integraties: eerste spoor en twee spoor re-integratie. Het doel van dit traject is te zorgen dat de getroffen werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Beide partijen zijn hierin verantwoordelijk en zullen er alles aan moeten doen om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Het is wel van belang dat ze hierbij ondersteund moeten worden door een gecertificeerd verzuimbedrijf. 

Bij een eerste spoor re-integratie gaat de werknemer weer werken bij zijn huidige werkgever middels een aangepaste of nieuwe functie. Er is sprake van een tweede spoor re-integratie, wanneer de werknemer niet meer kan werken bij zijn huidige werkgever. De medewerker zal passend werk krijgen bij een andere werkgever. 

Traject re-integratie Alkmaar

Voor re-integratie in Alkmaar is er een regeling ingesteld voor een snel en effectief proces. Hierin staat vermeld wat werknemer en werkgever moeten doen wanneer een werknemer zich heeft ziek gemeld. Dit zijn de belangrijkste stappen in het proces:

  • Een bedrijfsarts zal binnen zes weken een probleemanalyse moeten maken. Hierin staat beschreven waarom de werknemer niet meer kan werken, wat de herstelmogelijkheden zijn en geeft een indicatie wanneer de werknemer weer aan het werk kan.
  • Binnen acht weken zal er een plan van aanpak opgesteld zijn. Hierin staat vermeld wat beide partijen zullen doen om ervoor te zorgen dat de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk kan gaan.
  • Na week 42 wordt de medewerker door de werkgever ziek gemeld bij het UWV.
  • Na week 44 ontvangt de werkgever van het UWV een bevestiging. De werkgever zal vervolgens informatie ontvangen over de activiteiten die uitgevoerd moeten worden in het tweede jaar ziekteverzuim. 
  • Mocht de werknemer na week 91 nog steeds niet aan het werk kunnen, zal de werknemer een WIA-uitkering moeten aanvragen.