Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Ben je van plan om binnenkort een auto aan te schaffen? Het kan zijn dat je recent je rijbewijs hebt gehaald, of dat je simpelweg toe bent aan een nieuwe auto. Je zou voor een spiksplinternieuwe kunnen gaan, maar vaak zijn tweedehands auto’s ook gewoon prima (en uiteraard een stuk goedkoper). In dit artikel vind je een aantal tips bij het kopen van een tweedehands auto. Er zijn namelijk meerdere zaken waar je op kunt letten bij de aankoop ervan.

Van tevoren

Bedenk hoe je aan een auto wilt komen. Zoek je op Marktplaats of andere websites waar mensen hun auto aanbieden, of kies je ervoor om een auto te importeren, bijvoorbeeld via Automotiveimport (website: automotiveimport.nl)? In het eerste geval is het goed om te achterhalen waarom de verkoper de auto wegdoet. Mankeert er bijvoorbeeld iets aan, of is hij of zij simpelweg zelf toe aan een nieuwe auto? Kijk ook of de koop realistisch is. Vergelijk de prijs met soortgelijke modellen, bijvoorbeeld op dezelfde website.

De staat van de auto

Er zijn een aantal zaken die je zou moeten controleren, alvorens je akkoord gaat met de aankoop. Check bijvoorbeeld of de banden voldoende profiel hebben. Ook is het van belang dat de auto niet al te veel roestplekken heeft. De kofferbak is een plek waar veel lekkage voorkomt. Ruikt het er een beetje muf? Dan kan het best zijn dat er iets lekt.

De proefrit

Uiteraard is het noodzakelijk om eerst een proefritje te maken. Let er hierbij op of je vreemde geluiden hoort en of de auto wel stabiel is. Overigens hoort de motor zonder onderbrekingen te draaien en zou het toerental niet moeten schommelen. Check ook of de koppeling soepel schakelt. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is.