Wat voor verschillende horeca vaatwassers zijn er?

Wanneer je een horecaonderneming hebt weet je dat er meer bij komt kijken dan het uitserveren van drankjes of voedsel. Ook de borden, snijplanken, koffiekopjes en bestek moet worden afgewassen. Om dit allemaal met de hand te doen is niet de meest effectieve manier. Een horeca vaatwasser is een zeer goede optie, maar wat voor verschillende vaatwassers zijn er en welke is het meest geschikt van jouw onderneming? 

Voorlader 

Het is afhankelijk van de grootte van de horecaonderneming hoe groot de horeca vaatwasser moet zijn. Het is uiteindelijk een eigen keuze, maar een té grote vaatwasser kopen is zonde van het geld en een té kleine kan problemen opleveren qua werk. Een voorlader is een type vaatwasser wat geschikt is voor een horecaonderneming met 30 tot 40 plaatsen. Bij deze machine moet je handmatig een rek gevuld met vaat in de machine zetten. 

Doorschuiver

Wanneer je horecaonderneming groter is 40+ kan het verstandig zijn om een doorschuiver aan te schaffen. Bij deze machine, zoals de naam als zegt, moet er doorgeschoven worden. Je plaats de vaat onder de machine waar het schoongespoeld wordt. Er kan ook gekozen worden voor meerdere machines na elkaar te plaatsen. Eén voor het voorspoelen, één om te wassen en één om te drogen. Dit is een flinke investering en daarom vaak alleen weggelegd voor de grotere ondernemingen.  

Houd rekening met het waterverbruik

Het watergebruik van een horeca vaatwasser kan de kosten nog omhoog laten schieten. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van koud water moet de machine dit zelf nog verwarmen, wat extra stroomverbruik betekend. Wanneer er meer water wordt gebruikt moet er ook meer wasmiddel worden gebruikt, wat het ook duurder maakt. Zorg dat de machine op warm water is aangesloten en dat het watergebruik gebalanceerd is. 

Preventief  onderhoud

Preventief onderhoud is extreem belangrijk voor de levensduur van een horeca vaatwasser. Door één of twee ker per jaar de machine te controleren en te onderhouden kan de levensduur gigantisch verlengd worden.